₺485,90
₺539,70
1

Vegan Kitap

Vegan felsefesi dünya çapında milyonlarca takipçisi olan bir düşünce akımı. Vegan felsefeyi ve vegan kültürü benimseyenler ortalamaya göre daha eğitimli ve okumayı daha çok seven insanlar. Bilim insanları içinde de veganların oranı diğer meslek gruplarından daha yüksek. Demek ki vegan okur hazır, vegan yazar hazır. E o zaman vegan kitap yazılmaz mı? Vegan edebiyat ve vegan kütüphane üzerine konuşmadan ve bunları tanıtmadan önce vegan felsefesi üzerine konuşmakta yarar var. 

 

Mavi Gezegen Vegan İnsan

İnsanlar dünyayı ilk defa uzaydan gördüklerinde yaşadığımız yerin kırılgan bir mavi gezegen olduğunu idrak ettiler. Üzerinde yürürken veya engin denizlerinde yelken açarken, ağaçlarını keserken veya balinalarını avlarken dünya sonsuz bir yediveren gibi görünür. Ancak bir roketin ucuna iliştirilmiş kapsüle konup uzaya fırlatılan insan büyük bir korkuya kapılır. Bu korku yuvadan kopmak ve bir daha dönememek korkusudur. Kozmik insan kapsülünün küçük penceresinden uzayın engin ve ıssız karanlığının içinde mavi bir misket gibi parlayan dünyayı gördüğünde şaşkınlık içindedir. İnsanlar dünyayı ilk defa uzaydan gördüklerinde yaşadığımız yerin kırılgan bir mavi gezegen olduğunu idrak ettiler. Dünya uzayın ölüm okyanusunda küçücük bir yaşam adasıdır. Bu kırılgan dünyayı har vurup harman savurma lüksümüz olmadığını bugünlerde kötü yoldan öğrendik. Mavi gezegenimizi gözeten ve koruyan bir bakış için Tobia Leenaert’in Vegan bir Dünya kitabını edinebilirsiniz.  

 

Vegan Dünyası

Yaşadığımız dünyada dehşet verici doğa olayları, salgınlar, eşi görülmemiş felaketler ve iklim dengesizliği hepimizi şok etmiş durumda. Bu felaketlerin doğanın dengesini bozan insanların ürünü olduğunu bilim insanları açıkça gösteriyor. Böylece insanın merkezde doğanın insanın çevresinde konumlandığı dünya görüşü sarsılıyor. Sanki tarihin başına döndük ve doğa güçleri üzerindeki kontrolümüzü yitirdik. Ya da belki hiçbir zaman doğayı kontrol edemedik. Antroposantrist, yani insan-merkezci bir dünyadan vegan dünyaya dönmenin vakti gelmedi mi? 

 

Vegan Kültür

Vegan kültür dünyamızın alt üst oluşuna verdiğimiz tepkilerden biri. İnsanın diğer hayvanlar üzerindeki tahakkümünü sorguluyor. İnsanın hayvan kaynaklı yiyecek, giyecek ve diğer ürünleri tüketmemesi gerektiğini savunuyor. Vegan bu yönüyle et tüketmeyen vejetaryenden bir adım öteye geçmiş oluyor, et tüketmiyor, yumurta tüketmiyor, süt içmiyor, deri ve kürk giymiyor. Böylece vegan kültürü benimsemiş insanlar insanın doğayla barışık bir yaşam sürmesi felsefesini uygulamaya geçirmiş oluyor.  

İnsanların merkezde hayvanların çevrede olduğuna ve hayvanların insanlara hizmet etmek zorunda olduğuna mı inanıyorsunuz? Yağmur Özgür Güven ve Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu tarafından kaleme alınan Hayvan Deneyleri: Hayvanlar Bizim için mi Var? başlıklı kitabı karıştırın lütfen.  

 

Sık akla gelen sorulardan biri şu: Vegan olan insan aç mı kalır? Minerallerden proteinlerden yoksun mu kalır? Dengeli ve bilinçli bir vegan beslenmeyle aç kalmadığınız gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu her maddeyi yeterince alabilirsiniz. Bu konuda uzman bir isim olan Doktor Murat Kınıkoğlu’nun Vegan Beslenme başlıklı kitabı iyi bir rehber. 

 

Vegan Kütüphane

İnsanlar yaşadıkları gezegene ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Bunun yolu elbette okumaktan geçiyor. Vegan beslenmeyi ve vegan kültürü açıklayan kitaplar dünya dillerinde son derece zengin bir vegan kütüphane biriktirdi. Peki Türkçede vegan kütüphane yok mu? Gerek çeviriler gerekse Türkçe telif eserlerle dilimizde de giderek zenginleşen bir vegan kütüphane oluştu. Doyurucu bir vegan kütüphane seçkisi için Vegan Bakkal’a göz atmayı unutmayın. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR