Çamaşır

Birkaç yıl öncesine kıyasla günümüzde "vegan" kelimesinin anlamının insanlar tarafından bilinirliğinin artmasının yanı sıra vegan bir hayat stiline geçiş yapmaya karar veren insanların sayısı da oldukça artmıştır. Bugün birçok insan vegan olmak deyiminin hayvansal kaynaklı ürünleri tüketmemek olduğu bilgisine sahiptir ancak insanların büyük bir çoğunluğu vegan olmaya karar vermeyi sadece beslenmeyi ilgilendiren bir fiil olarak algılama yanılgısına düşer. Oysa ki vegan kelimesinin tanımı Oxford sözlüğü tarafından "hayvansal kaynaklı ürünleri yemeyen ve kullanmayan insan." olarak belirlenmiştir. Bu demektir ki vegan olmak için yalnızca beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi yetmez. Çünkü hayvanların ve doğanın sömürüsü ile elde edilen ticari içerikler sadece besin ürünlerinde değil satın aldığımız ve kullandığımız birçok üründe kendine yer edinmiştir. Bunlardan birkaçı kozmetik ürünleri, cilt bakım ürünleri ve de tekstil ürünleridir fakat tüketicilerin en çok gözünden kaçan kategori temizlik alanındaki ürünlerdir. Çamaşır ve bulaşığın yanı sıra evcil hayvan temizliğini de barındıran temizlik ürünleri de hayvanların sömürüsü ile elde edilmekte olan bileşenler içerebilirler.

Vegan bakkal bünyesinde satışı gerçekleştirilen tüm ürünlerde olduğu gibi çamaşır temizleme ürünlerinde de hayvansal bileşenler ve hayvanlar üzerinde test söz konusu olmamaktadır. Tamamen organik olan ürünler sürdürülebilir yaşam odaklı üretilmiş olup çevre dostu olarak satışa sunulmuştur.

Temizlik Ürünlerinin Veganlığı Nasıl Anlaşılır?

Temizlik ürünlerinde sık sık rastlanılan belli başlı birkaç hayvansal kaynaklı içerik vardır. Bunlar arasından en çok rastlama ihtimalinizin olabileceği maddeler sırasıyla şu içeriklerdir:

  1. Kaprilik Asit, bazı türevleri inek sütünden elde edilmekte olan bir madde olup içerik listelerinde "caprylic acid" ismiyle belirtilir.
  2. Lanolin, koyun yününden elde edilen bir bileşiktir.
  3. Balmumu, bilindiği gibi arı peteğinden elde edilmekte olup içerik listelerinde "beeswax" veya "cera alba" ismiyle belirtilir.
  4. Oleil Alkol, balıklardan elde edilen yağlı ve renksiz bir alkol olup içerik listelerinde "oleyl alcohol" ismiyle belirtilir.

Satın alacağınız çamaşır veya bulaşık ürünlerinin vegan olup olmadığını anlamak için paket üzerinde yer almakta olan ve vegan olduğunu belirten bir logo/ikon arayabilirsiniz. Bu logoyu bulamadıysanız da kendiniz içerik listesini kontrol ederek yukarıda belirtilen bileşenlerin ürünün içeriğinde bulunup bulunmadığına dikkat ederek satın alabilirsiniz.

İçerik listesi incelemenin ve vegan logosu aramanın yanı sıra vegan temizlik ürünleri seçmenin bir diğer yolu da bitkisel kaynaklı ürünleri tercih etmeye yönelmektir. Ürün etiketi üzerinde görülebilecek olan "bitkisel" veya "bitkisel kaynaklı" yazılı temizlik ürünlerini satın almayı tercih ederek hem doğaya hem de doğanın bir parçası olan hayvanlara karşı tüketici olarak bilinçli bir seçim yapılabilir.

Satın almakta karar kılınan ürünün içerik listesine bakıldıktan ve vegan logosu görüldükten sonra ya da bitkisel kaynaklı olup olmamasına karar verildikten sonra tüketicinin ihtiyacına yönelik seçim yapılmalıdır. Tüketici kıyafetlerinin kumaş kalitesinin korunmasını önemsemekte ve hedeflemekte ise bir bitkisel çamaşır suyu veya bitkisel/organik/ekolojik sıvı deterjanı ürünü ile bir bitkisel yumuşatıcı ürününü birlikte almayı göz önünde bulundurabilir. Kıyafetlerinizde leke gibi problemler de var ise organik/bitkisel leke çıkarıcılar da yukarıda belirtilen ürünlerle birlikte satın alınabilir. Bahsi geçen tüm ürünleri incelemek ve hemen sipariş oluşturmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR